Kinderrechtendag 2017 + opening kleuterspeelplaats

Kinderrechtendag 2017 in Kinderrechtenbasisschool Park van Genk

Op 20 november 1989 werd het eerste kinderrechtenverdrag opgesteld. Vandaar dat 20 november doorgaat als ‘de kinderrechtendag’. Voor onze school, een echte ‘Kinderrechtenschool’, is dit vanzelfsprekend een jaarlijkse feestdag!
Wij hebben sinds vorig jaar, als eerste Limburgse school de erkenning gekregen van het Kinderrechtenlabel (uitgereikt door Plan België). Deze erkenning krijg je enkel wanneer je kan aantonen dat er een zeer groot draagvlak is voor kinderrechteneducatie op je school. Ook moet deze wereldburgerschapseducatie verweven zijn in het DNA en visie van je school.
Dit jaar hebben we met alle leerlingen van de hele school (kleutertjes inbegrepen), het kinderrechtenverdrag besproken en ondertekend. Dit moet ertoe bijdragen dat de kinderrechten op onze school zowel als daarbuiten gevrijwaard zullen blijven.
We stonden vandaag weer te popelen om onze rechten in de kijker te zetten. Dit hebben we gedaan aan de hand van klasdoorbrekende workshops. Bovendien hebben alle leerlingen een educatief spel gespeeld over kinderrechten op maat van de verschillende leerlingen.
Tijdens de middag werden de leerlingen getrakteerd op heerlijke frietjes van het oudercomité en de zogenaamde Helpende Handen (een informele oudervereniging). Dat maakte deze dag nog beter en sterker.
Om 14u00 werd dan een toonmoment gehouden. De Kinderrechten werden gevisualiseerd door middel van een modeshow. Er werd een dans georkestreerd door de leerlingen bij hun zelf gemaakte kinderrechtenlied. Alle genodigden en ouders werden getrakteerd op een warm onthaal in deze koude maand door de leerlingen van de workshop voeding.
Om deze feestdag helemaal compleet te maken werd als afsluiting ook de nieuwe speelplaats van de kleuters geopend. Dit werd gedaan door de leden van de kinderrechtenraad. Deze speelplaats werd mede mogelijk gemaakt door de sponsoring van de service clubs Inner Wheels en Ladies Cirkel uit Genk.
Maar de kinderrechtenraadsleden hebben de directie ook kunnen overhalen tot het aanschaffen van een nieuwe speelplaats voor de leerlingen van het lager onderwijs. Deze speelplaats zal ook dit kalenderjaar nog ingericht worden.
U begrijpt dus wel dat alle kinderen met een gelukzalig gevoel de dag hebben kunnen afsluiten.
Het was alvast een dag om nooit meer te vergeten!!